Over Bokopano Kids

In 2005 zijn wij, de Familie Hoes-Hoge met onze drie kinderen, gaan wonen en werken in Serowe, Botswana. Wij hebben onze ervaring, kennis en vaardigheden ingezet – in samenwerking met de Ursulines Convent in Serowe – om een project te starten die de Basarwa kinderen rondom de stad Serowe helpt in het onderwijs. 

Erwin is bedrijfseconoom en Trudeke is jarenlang docent geweest aan de Pabo en daarnaast werkzaam als psycholoog en orthopedagoog. Met deze combinatie van competenties hebben wij een school project opgezet. In januari 2006 opende Bokopano Kids: een kleuterschool en helpklas voor Basarwa kinderen. Bokopano betekent ‘come together’ in het Setswaans. 

Bokopano Kids bestuur

Erwin-Hoes
Erwin Hoes
Co-founder & Voorzitter

Erwin (1962) is econoom en ondernemer. Hij is vanaf de start van het project verantwoordelijk voor de huisvesting, organisatie en de financiën.

Bokopano Rob
Rob van Kalkeren
Penningmeester

Rob (1967) is fiscaal jurist en werkzaam als bedrijfsfiscalist/belastingadviseur. Via Erwin betrokken als sponsor en enthousiast geraakt voor het Bokopano project.

Lotte-Hoes-Bokopano
Lotte Hoes
Secretaris

Lotte (1993) bachelor Algemene Sociale Wetenschappen (UvA). Deed in 2015 een scriptieonderzoek naar de effectiviteit van Bokopano Kids. Daarna cum laude een dubbele master Criminologie aan de VU afgerond. Inmiddels werkzaam in de jeugdzorg en zeer betrokken bij het project. 

Pasfoto Martin
Martin van Kempen
Lid, Specialisatie Organisatie

Martin is econoom en financieel adviseur bij tal van religieuze instituten in Nederland en Duitsland. Hij werkt o.a. bij de Ursulinen van de Romeinse Unie. Zowel de zusters als hij zelf zijn vanaf de start van het project (2005) bij het project betrokken. De Ursulinen in Botswana zijn min of meer de thuisbasis van het project. Het project sluit nauw aan bij de doelstelling van de Ursulinen, onderwijs en begeleiding voor de kansarmen.

HelenvoorBokopano
Helen van Dijk
Lid, Specialisatie Educatie

Helen (1962) is taaldocent en werkzaam bij de Pabo van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen waar ze studenten voor het primair onderwijs opleidt . Ze is erg geïnteresseerd in de brede ontwikkeling van jonge kinderen en onderschrijft het grote belang van onderwijs om kansen voor ieder van hen te vergroten.

Trudeke-Hoge-Bokopano
Trudeke Hoge
Co-founder & Adviseur

Trudeke (1963) is psycholoog en ortho-pedagoog met eigen praktijk, zij was voorheen ook bestuurslid en is nu adviseur. Trudeke is verantwoordelijk voor het curriculum en alle pedagogische en educatieve elementen van Bokopano.

The Staff

Teacher1
Balebile
Social Worker

Balebile is sinds januari 2020 werkzaam voor het project. Ze heeft in het verleden eerder met onze doelgroep gewerkt (samen met de ursulinen). Met haar rustige en betrouwbare persoonlijkheid wint ze het vertrouwen van onze doelgroep.

Foto-Bokopano
Hildah
Supervisor Helpclass

Hildah is een gepensioneerde adjunct-directeur en ondersteunt onze helpclass sinds januari 2020. Ze begeleidt onze docenten bij het maken van de lesvoorbereidingen en individuele-groepsplannen. Ze is een waardevolle factor met haar ervaring, onderwijsachtergrond en kennis.

Teacher3
Kelly
Docent Helpclass

Sinds september 2016 is Kelly bij het project betrokken. Als moeder heeft ze altijd de passie gehad voor kinderen en is haar droom om leerkracht te worden. Het project biedt Kelly de kans om op vlak ervaring op te doen. Ze geeft dagelijks les aan de kinderen van standard 4 tot 6.

Teacher2
Lepelong
Docent Helpclass

Lepelong behoort zelf tot doelgroep waarmee het project werkt, de Basarwa. Ze kent de families, de normen en waarden en is een voorbeeld voor de gemeenschap. Lepelong heeft zich als zwangere tienermoeder en haar enorme inzet weten te ontwikkelen tot een (bijna) gediplomeerde kleuterleerkracht. Ze geeft dagelijks les aan de kinderen van standard 1 tot 3.

In Memoriam: Peggy

“There are so many things we could say to you, but mostly we want to say: Kealeboga. Thank you Peg on behalf of all the children, needy families and Bokopano staff, founders and volunteers. Thank you for the hard work you have done for the Bokopano project. Everyone who has met you during the years is grateful for working with the beautiful human being you were. 

Trudeke and Erwin Hoes met you when you worked with sister Zora and lived together with sister Fani and Elisabeth in the Ursulines sisterhouse, next to St Gabriels church. As you worked with Bokopano volunteers Daniel and Nicole, you showed that you knew every family member by heart as if you were part of all those families. And you treated all Bokopano children as if they were your own. Together with Daniel and Nicole, you started the Social Office and the home visits. And you did so, as if you never did anything else in your life.”

Read more >>