Het programma van de playschool (kleuterschool) is vergelijkbaar met dat van het kleuteronderwijs, in Botswana heet dat pre-school. Er is veel aandacht voor luistergedrag, communicatie, zorg voor materiaal en elkaar. In het begin van de ochtend ruimte voor instructie van vormen, kleuren en nummers en activiteiten rondom een thema. De themaboeken die we gebruiken zijn speciaal ontwikkeld voor “bush” kinderen: food, seasons, transport, home and body. Daarna staat zelfstandig werken in kleine groepjes op het programma. De kinderen werken dan in hoeken met lego, blokken, puzzels, kralen, en in de poppenhoek. Één groepje krijgt instructie van de leerkracht, om iets nieuws te introduceren, bijvoorbeeld een sorteertaak. Dit rouleert. Na de pauze komen gym, handvaardigheid, muziek, dans en spel aan de beurt.

De kinderen zijn van 8.00 tot 12.30 uur op de playschool, en krijgen behalve limonade en fruit, ook een maaltijd van maïsmeelpuree met groenten en soms vlees, bereid door de kok die ook een belangrijk deel uit maakt van de staff!

De playschool startte met 15 kinderen maar al snel bleek onze juf in staat om 20 kinderen te plaatsen en te onderwijzen. In 2010 is het curriculum zo aangepast dat we 2 kleutergroepen kunnen hebben. ’s Ochtends komt de eerste groep om 8.00 uur. Deze groep eindigt met een lunch om 12.00 uur en speelt daarna nog buiten. Dan arriveert de tweede groep die start met een lunch en daarna de middag het onderwijsprogramma volgt. Zo kookt onze kok heel effectief voor twee groepen en kan onze leerkracht ook meer uren lesgeven, verdient zij meer, en kunnen meer kinderen profiteren van ons programma. Voor en met de Basarwa!

De helpklas heeft zijn eigen lokaaltje gekregen en kan dus in de middag hun programma ongestoord afwerken.